کوچینگ

کوچینگ چیست ؟  

همه انسان ها در زندگی فردی و اجتماعی خود و همچنین سازمانهای مختلف در فرهنگ خود به وفور با مسائل و مشکلات مختلف و تغییرات سریع روبرو میشوند. وجود این مسائل و مشکلات و تغییرات کاملا عادی است و در حقیقت زندگی چیزی جز روند روبرو شدن پیاپی با این مسائل و تلاش برای حل آنها نیست.

علم کوچینگ و فرهنگ کوچینگی با تکیه بر علوم مختلفی از قبیل روانشناسی مثبتگرا، جامعه شناسی، مدیریت، ورزش، هنر و ... در سالهای اخیر به سرعت در حال فراگیر شدن در جهان است. در فرهنگ کوچینگی کمتر به شکست های افراد و سازمانها بها داده میشود و تمرکز بیشتر برروی شناسایی و تقویت نقاط قوت و کشف نمودن پتانسیل های بالقوه افراد و سازمانها است که تقویت نقاط قابل بهبود افراد و سازمانها را نیز به دنبال دارد.

فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) عبارت کوچینگ را اینگونه تعریف نموده است: 

کوچینگ نوعی شراکت مستمر بین کوچ و مراجعین است که کوچ از طریق به فکر فرو بردن مراجع و بیدار کردن خلاقیت درونی او، به وی کمک می کند تا به نتایج مطلوب در زندگی شخصی یا حرفه ای خود برسد. 

تیموتیگالوی درکتاب بازی درونی تنیس، کوچینگ را اینگونه تعریف مینماید: کوچینگ به منزله ی آزادکردن پتانسیلهای فرد و به حداکثر رساندن میزان عملکرد اوست. کوچینگ به فرد کمک میکند تا مطالب تازه ای یاد بگیرد نه اینکه به او مطلب تازه ای یاد بدهند. 

مربیگری یا کوچینگ  ُگونه ای از رشد و پیشرفت است که در آن فردی به نام کوچ، شخص یاد گیرنده یا مشتری را برای دستیابی به اهداف حرفه ای یا شخصی اش، هدایت و حمایت میکند. به عبارت دیگر کوچینگ یک فرایند است که مراجع را قادر میسازد تا میزان پایبندی به اهدافش را تقویت کند، تا در نتیجه منجر به بهبود شرایط در زندگی شخصی و حرفه ای او شود.

 یک مربی یا کوچ، برای همه افراد در جایگاههای متفاوت و در زمینه های مختلف، میتواند مفید و مؤثر باشد. کوچ یک معلم، روانشناس، مشاور یا منتور نیست. او برای مسائل و مشکلات افراد راهکاری ارائه نمی دهد وکسی را نیز نصیحت نمیکند. وی کمک میکند تا افراد خودشان برای رسیدن به سطح آگاهی بالاتر و رسیدن به پاسخهای مورد نیازشان حرکت کنند و پیچیدگی ها و بلوک های ذهنی خود را رها کرده و به شفافیت کامل در ذهنشان برسند. افراد به کمک کوچ به آگاهی هایی در مورد خودشان و اهدافشان دست مییابند.

در این بین اهمیت کوچینگ زندگی را باید بدانیم. کوچینگ زندگی مجموعهای از مهارتهای خاص و خارق العاده است که فرد میتواند آنها را، در کنار دیگر مهارتهای زندگی خود، عملی کند تا شاهد بهبود کیفیت در جنبه های مختلف زندگی و روابطش باشد. حتی میتوان از این حد نیز فراتر رفت و اینگونه گفت: که این مهارت ها، مهارت های زندگی هستند؛ مهارت هایی که نه تنها در زندگی شخصی بلکه در مسیرشغلی و زندگی حرفه ای افراد، داشتن آنهاضروری است. در واقع کوچینگ زندگی، روحی است که در کالبد انواع کوچینگ قابل رویت است. افرادی که میخواهند وارد فرایند کوچینگ شوند و به دنبال ایجاد یک تغییر هستند، چیزی را میخواهند که در حال حاضر ندارند. این افراد معمولا خودشان بدنبال آنچه می خواهند رفته اند اما یا سرعتشان کم بوده یا ظاهراً نتوانسته اند به آن برسند و یا هر دو مورد؛ در اینجا علم کوچینگ به آنها کمک میکند تا بتوانند این فاصله یا خلاء را پرکنند. این دغدغه ی اکثر مراجعین است و دغدغه یک کوچ به عنوان فردی آگاه به علم کوچینگ این است که مراجعش به چیزی که میخواهد برسد و یکی از تفاوتهای کوچینگ با حرفه های مشابه دیگر این است که کوچ باید موقعیت فعلی مراجع و جایی که می خواهد را بداند و نیز اینکه  خود مراجع در چه وضعیتی قرار دارد و موضوع اصلی مراجع که ذهنش را درگیر کرده چیست؟ وقتی مراجع بطور کامل فهمید که دقیقا کجا ایستاده و شفافیت و وضوح ذهنی در او پدیدار شد که میخواهد دقیقاً کجا باشد، یک فاصله در میان این دو وضعیت مشاهده می شود و مراجع میتواند آنرا به وضوح ببیند. اینجاست که کوچ با ابزارها و مهارتهای خاص و فوق العاده جذاب کوچینگ، با برقراری ارتباطی مؤثر و در محیط امنی که برای مراجع ایجاد کرده، ایشان را ترغیب به واکاوی درونی خویش مینماید تا او نیز در اوج احساس امنیت و آرامش داده های درونی ذهن خود را بیان نماید. درواقع کوچ مراجع را ترغیب به فکر کردن نموده و ذهنیت و باورهای وی را به چالش کشیده و او را وادار به فکرکردن عمیق و تأمل بیشتر در لایه های عمیق تری از وجود خود می نماید تا ابهامات و بلوکهای ذهنی و گرههای درونی وجود مراجع  توسط خودش، مشاهده و او در سطح بالایی از شفافیت ذهنی قرار بگیرد و تمایل به اقدامی مؤثر در جهت برطرف کردن موانع و رشد و تعالی خود پیدا نماید. چنانچه این قدمها با تشویق، ترغیب و قدردانی همراه باشد، مراجع، قدرت واقعی درون خویش، استعدادها و توانمندی هایش را بیشتر میشناسد، در نتیجه اقدام و برنامه ریزی های او برای رسیدن به خواسته هایش، با تعهد و مسئولیت پذیری همراه خواهد بود و این چرخه ی تغییر کامل میشود. 

کاری که مراجع مسئول آن است، برای انجام آن اقدام میکند و میداند یک نفر(کوچ) در تمام طول مسیر، قدم به قدم همراه اوست و هر موقع بخواهد میتواند از او کمک بگیرد؛ این فرایند مانند این نیست که مثلا یک مدرس چیزی را یاد میدهد و دانش آموز پس از بیرون رفتن از کلاس دوباره به عادتهای قبلی باز میگردید؛ یا کوچ، یک روانشناس نیست که مراجع را به گذشته ببرد و بخواهد مشکلات گذشته را حل کند. کوچینگ افراد را درجایی میبیند که آنها توانمند هستند؛ یعنی همین جایی که مراجع قصد دارد بیشتر توانمند شود. همچنین کوچینگ، منتورینگ هم نیست که بخواهد از تجربیات یک منتور یا خبره استفاده نماید. کوچینگ، مشاوره هم نیست چون قرار نیست به مراجع گفته شود که چه کارهایی باید انجام دهد؛ بلکه یک کوچ قرار است با مهارتهای کوچینگ و با جعبه ابزار علم کوچینگ و ارتباط مؤثری که ایجادشده، دنیای درونی مراجع را با چراغ قوه یا آیینه ای تخت و شفاف نمایان کند تا مراجع درون خود را بهتر ببیند و تصمیم بگیرد و برای رسیدن به اهدافش اقدام نماید. کوچینگ زندگی، یک حرفه و مهارت فوق العاده است که به افراد در راستای رسیدن به اهدافشان یا ایجاد تغییر در زندگی فردی، اجتماعی و حرفه ای، یاری میرساند.


  بطور خلاصه

  • کوچینگ در زبان فارسی نوعی هدایت گری، رهبری و مربیگری تعریف شده است. 

  • کوچینگ فرایندی است که برای کمک به بهبود رفتار، شناخت، عملکرد، تصمیم گیری و کارایی کلی یک شخص، تیم، یا سازمان مورد استفاده قرار میگیرد. 

  • کوچینگ در طیف وسیعی از شرایط و توسط افراد انجام میشود. به عنوان قاعده کلی، کسی که کار کوچینگ را انجام میدهد، دانش و مهارتی دارد که میتواند افراد مختلف را در زمینه های مختلف مورد نظرشان پرورش دهد. 

  • کوچینگ میتواند به افراد در توسعه توانایی های شخصی، مهارت ها و ظرفیت روابط بین فردی کمک کند. 

  • کوچینگ فرایندی است با هدف افزایش بهره وری، که بجای تکیه بر گذشته یا آینده دور بر اینجا و اکنون متمرکز است. 

  • کوچینگ میتواند به افراد کمک کند تا احساس قدرتمندی بیشتری برای ایجاد تغییر و بهبود شرایط خود تجربه نمایند. 

  • کوچینگ یک نوع استراتژی عملی است که به فرد یا گروه کمک میکند تا به نتایج مورد نظر دست یابند. وجه بنیادی کوچینگ کمک به افراد برای خاموش کردن صداهای مزاحم درونی است. راه حل مشکلات هر فرد در درون خودش نهفته است. کوچینگ منجر به بینش و شناخت در درون افراد میشود.

  تا به امروز بیش از 100 رسته مختلف برای ارائه خدمات کوچینگ ثبت شده است که برخی از رسته های فردی آنها به شرح ذیل می باشد :

  • کوچینگ زندگی Life Coaching

  • کوچینگ توسعه فردی Development-Self Coaching  

  • کوچینگ طرز فکر Mindset Coaching  

  • کوچینگ سبک زندگی Life Style Coaching  

  • گریف کوچینگ Grief Coaching  

  • کوچینگ برندشخصی Personal  Brand Coaching  

  • کوچینگ شغلی Career Coaching  

  • کوچینگ تحصیلی Educational Coaching  

  • کوچینگ تصمیم گیری Decision Coaching  

  • کوچینگ عملکرد Performance Coaching  

  • کوچینگ موفقیت Success Coaching  

  • کوچینگ رابطه Relationship Coaching  

  • کوچینگ مهارتی Skill Coaching  


مرکز جامع تصمیم، با بهره مندی از همکاری کوچ ها حرفه ای و بین المللی آماده ارائه انواع خدمات این حوزه به افراد می باشد

     کاربرد کوچینگ در سازمان ها

امروزه با وجود پیچیدگی های سازمانی، نباید از رهبران انتظار داشت که پاسخ همه سوالات را داشته باشند. لیکن از آنها انتظار می رود خود را با ابعاد مختلف سازمان تطبیق دهند. یکی از بهترین گزینه ها برای تسریع این تطبیق استفاده از کوچینگ است. تکنیک ها و روش های بهینه سازی شرایط با رویکرد کوچینگ به رهبران این اجازه را میدهد که بدون دانستن پاسخ همه سوالات و بدون اینکه به کارکنان بگویند، چه کاری انجام دهند، همچنان موثر باشند. به زبان ساده می توان گفت کوچینگ در رشد و توسعه فردی و بهبود مهارت های کلیدی رهبران و مدیران و سایر ارکان یک سازمان نقش کلیدی موثر دارد و به همین دلیل است که این روزها استفاده از کوچینگ در سازمان ها، بسیار رایج شده است و بیش از 30 سال است که برخی از سازمانها در استفاده از کوچینگ پیشرو بوده اند. فدراسیون بین المللی کوچینگ تأکید دارد که شرکتها و سازمانهای علاقه مند به توسعه کوچینگ سازمانی، از دو روش میتوانند بهره بگیرند:


1- استخدام کوچ های حرفه ای بصورت درون سازمانی و یا برون سازمانی  

2- آموزش و مسلط کردن رهبران و مدیران به مهارت های کوچینگ و اتخاذ رویکرد کوچینگی در امور سازمانی

فدراسیون بین المللی کوچینگ در سال 2014 یک بررسی در بیش از 500 شرکت بزرگ در آمریکا انجام داده است، نتایج این بررسی نشان میدهد که کوچینگ، مهارت ها وصلاحیت های کارکنان را افزایش داده و تأثیرات بلندمدتی در سازماندهی و نگهداری از استعدادها و ثبات مالی سازمان دارد، بطوری که بیش از 90 درصد شرکتها برای ادامه این مسیر و سرمایه گذاری مجدد در کوچینگ اعلام آمادگی کرده اند.  

در دنیای تجارت امروز، سازمانهای توانمند و خلاق با استفاده از خدمات کوچینگ در جهت رشد و توسعه و نگهداری با استعدادترین افراد خود گام برمیدارند.

  تا به امروز بیش از 100 رسته مختلف برای ارائه خدمات کوچینگ کسب و کار ثبت شده است که برخی از رسته های سازمانی آنها به شرح ذیل می باشد :

  • کوچینگ رهبری Leadership Coaching  

  • کوچینگ تیمی Team Coaching  

  • کوچینگ گروهی Group Coaching  

  • کوچینگ کسب و کار Business Coaching  

  • کوچینگ همبنیانگذاران Co-founder Coaching  

  • کوچینگ مالی Financial Coaching  

  • کوچینگ چابک سازی Agile Coaching  

  • کوچینگ برندسازی Brand Coaching  

  • کوچینگ اجرایی Executive Coaching  

  • کوچینگ فروش Sales Coaching و .... 

مرکز جامع تصمیم، با بهره مندی از همکاری کوچ ها حرفه ای و بین المللی آماده ارائه انواع خدمات این حوزه به سازمان ها می باشد